VOILA Leefstijl Interventie studie 2022-2023

VOILA INTERVENTIESTUDIE

We zijn erg blij om een ​​nieuwe studie aan te kondigen waarbij u de kans krijgt om uw gezondheid te verbeteren!

In studie onderzoeken wij wat een gezond voedingspatroon en sporten voor effecten heeft op de gezondheid van mensen van 70 jaar en ouder. We zijn met name geïnteresseerd in de effecten op mensen met een wat ongezonde stofwisseling en mensen met beperkte mobiliteit. We onderzoeken de effecten op spieren, darmgezondheid, de stofwisseling en afweerfunctie in verschillende groepen 70-plussers, en vergelijken dit met een heel gezonde groep 70-plussers. Het doel is uiteindelijk dat we te weten komen hoe we mensen met een verschillend gezondheidsniveau kunnen helpen gezonder ouder te worden.

Proefpersonen van 70 jaar en ouder zullen eerst een screening ondergaan, om te kijken in welke onderzoeksgroep ze mogelijk vallen. Het is voor dit onderzoek niet van belang of u uit een langlevende familie komt of niet: als u in een van de te onderzoeken groepen valt bent u van harte welkom om mee te doen. Het is de bedoeling dat 50 proefpersonen de leefstijlinterventie gaan doen, wat inhoud dat ze 13 weken lang 3x in de week naar een sportschool zullen gaan om onder begeleiding training te krijgen. Verder zullen de 50 proefpersonen gestimuleerd worden om meer eiwitten te eten onder begeleiding van een diëtiste. Voor en na de leefstijlverandering zullen de proefpersonen naar het LUMC komen om onderzocht te worden en bloed, urine en ontlasting te doneren. Verder is het de bedoeling dat er een groep van 50 heel gezonde 70-plussers is die ook deelnemen aan deze onderzoeksdag op het LUMC.

Dit onderzoek zal worden uitgevoerd in samenwerking met de Wageningen Universiteit en het Maastricht Universitair Medische Centrum.

Deze studie is zal in 2022 van start gaan, als de corona maatregelen het toestaan, en zal de komende jaren nog voortduren.

Veelgestelde vragen

Wie kunnen er meedoen aan de VOILA interventiestudie?

Alleen deelnemers van de LLS-follow-up studie kunnen deelnemen aan de VOILA-interventiestudie. Indien u een deelnemer bent dan wordt u door ons  geinformeerd over het VOILA-onderzoek. U hoeft zelf geen initiatief te nemen.

Wanneer kunt u een uitnodiging verwachten?

Nadat wij u gebeld hebben kunt u opnieuw worden uitgenodigd in het LUMC om meerdere metingen uit te voeren. De VOILA-studie zal de komende twee jaar dezelfde tijdlijn volgen als de LLS-vervolgstudie.

Heeft u een vraag?

“Waarom begint bij sommige mensen het verouderingsproces pas op veel latere leeftijd, waardoor ze veel langer gezond blijven en ook veel ouder worden? Wat hebben zij dat de meeste van ons niet hebben? Heel interessant om te onderzoeken.”

Eline Slagboom, Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie