LEIDEN LANGLEVEN STUDIE 2002-heden

Leiden LangLeven Studie

Het Leiden LangLeven onderzoek bestaat al bijna 20 jaar, het is namelijk gestart in 2002. Er doen 421 Nederlandse families mee in dit onderzoek, die werden uitgekozen omdat in 2002 broers en zusters ouder waren dan 89 jaar (voor de broers) en 91 (voor de zusters). Kinderen van deze lange overlevers doen mee en ook de partners van deze kinderen. In totaal hebben 33xx mensen deelgenomen aan de eerste ronde van het Leiden LangLeven onderzoek waarin een startmeting werd gedaan op basis van medische gegevens, bloedbepalingen en DNA onderzoek. Het Leiden LangLeven team deed op verschillende tijdstippen in de afgelopen 20 jaar bij verschillende groepen deelnemers onderzoek naar het lichamelijk en psychisch functioneren, de ziekten die bij deelnemers voorkomen en hun reactie op relevante medische gebeurtenissen zoals de Corona besmetting. Daarnaast wordt onderzocht hoe en welke genetische factoren bijdragen aan de gezonde veroudering en langlevendheid van veel familieleden, degenen die nog in leven zijn en hun voorouders. Ook hebben deelnemers meegedaan aan interventie studies om gezondheid en vitaliteit te meten en te stimuleren.

Het verouderingsonderzoek in het LUMC wordt uitgevoerd door de afdelingen Ouderengeneeskunde en Moleculaire Epidemiologie. Daarnaast wordt nauw samengewerkt met diverse universiteiten in Nederland, Europa en de Verenigde Staten.

  • Enthousiaste deelnemers – Ruim 1000 mensen doen mee aan ons onderzoek

  • Enthousiast team –  Onze onderzoekers werken nauw samen

  • Publicaties  – Onze resultaten worden geregeld gepubliceerd

“Waarom begint bij sommige mensen het verouderingsproces pas op veel latere leeftijd, waardoor ze veel langer gezond blijven en ook veel ouder worden? Wat hebben zij dat de meeste van ons niet hebben? Heel interessant om te onderzoeken.”

Eline Slagboom, Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie