Jonge onderzoekers belicht!
Niels van den Berg is op 22 januari 2020 gepromoveerd bij prof. dr. P. Eline Slagboom. Niels heeft Nederlandse en Amerikaanse stamboomgegevens gebruikt uit de periode 1750 tot 2019, om te onderzoeken hoe en onder welke omstandigheden langlevendheid van generatie op generatie wordt overgedragen. Niels ontdekte dat er specifieke families zijn, waarbij extreme ouderdom van generatie op generatie wordt overgedragen dwars door de Spaanse griep en wereldoorlogen heen. Juist in dit soort families zou naar erfelijke factoren gezocht moeten worden. Niels ontdekte dat je met de juiste informatie van voorouders het erfelijkheidsonderzoek veel preciezer kunt uitvoeren. Niels zag dat de kans dat je heel oud wordt vooral toeneemt als 30 procent van je voorouders (zoals ooms/tantes en grootouders) tot de top overlevers behoren.
Het volledige proefschrift kunt u vinden op de website van de Universiteit Leiden (https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/83261). Momenteel werkt Niels aan het verkrijgen van meer inzicht in de complexiteit van familiaire langlevendheid door het combineren van informatie uit familiedata met sociale, psychologische en moleculaire data.
Op 30 oktober 2019 is Evie van der Spoel gepromoveerd op resultaten van de Switchbox studie bij dr. ir. Diana van Heemst, prof. dr. Hanno Pijl en prof. dr. Gerard Jan Blauw. Evie bekeek hormoonspiegels in het bloed, die vanuit de hypofyse in de hersenen komen, gedurende 24 uur. De belangrijkste bevindingen waren dat vergeleken met hun eigen partners, de mensen die heel lang levende ouders hebben lagere 24-uurs spiegels hebben van groeihormoon en hogere spiegels van schildklier-stimulerend hormoon. Het volledige proefschrift kunt u vinden op de website van de Universiteit Leiden (https://openaccess.leidenuniv.nl/handle/1887/79983).
Momenteel onderzoekt Evie wat de onderliggende mechanismen zijn van deze associaties tussen hypofysehormonen en familiaire langlevendheid. Hopelijk leidt dit tot manieren om in te grijpen in het verouderingsproces en uiteindelijk tot het verbeteren van de gezondheid op hoge leeftijd. Daarnaast zal Evie betrokken zijn bij het Leiden LangLeven vervolgonderzoek.