Op zoek naar die ene knop
Wat moet je doen om 120 te worden? Eline Slagboom noemt het een ‘decadente vraag’. En: is dat écht wat we willen? Immers, de meeste mensen hebben op hun tachtigste al een scala aan aandoeningen. Toch komen wetenschappers in het LUMC, mede door onderzoek bij gezonde ouderen, steeds dichter bij het antwoord op de vraag hoe je zo gezond mogelijk zo oud mogelijk wordt.
Het onderzoek op het gebied van ‘ageing’ is een van de aandachtsgebieden van het LUMC. Het staat onder leiding van Gerard Jan Blauw, hoogleraar ouderengeneeskunde, en Slagboom,die van origine bioloog is en sinds 2000 hoogleraar Moleculaire Epidemiologie.
Leiden LangLeven Studie
Bekend en tot de verbeelding sprekend is de Leiden LangLeven Studie. Daarvoor worden families gevolgd die generaties achter elkaar opvallend oud worden. Want hoewel onheil van buiten of roken als een ketter natuurlijk ook hún leven kan bekorten; zulke families bestaan wel degelijk. Voor deze studie moesten ten minste twee broers en/of zussen nog in leven zijn, op respectievelijk 89-jarige (mannen) en 91-jarige (vrouwen) leeftijd. Eerst is veel onderzoek gedaan bij die ouderen zelf en hun kinderen, de meesten nu al boven de zeventig. In totaal worden 1800 kinderen van langlevenden nu al jarenlang onderzocht, met hun partners als
controle groep. Die partners hebben immers niet die bijzondere genen, maar veelal wel een vergelijkbare leefstijl en omgeving.