IOP1: 2002-2006

Tussen 2002 en 2006 hebben ook 1671 kinderen van de “IOP1 90-jarigen” meegedaan in de Leiden LangLeven Studie, met ook nog 744 van hun partners. Deze deelnemers zijn allemaal naar het LUMC gekomen om een aantal buisjes bloed gegeven, zodat we hun DNA en bloedwaarden konden onderzoeken.

In ons onderzoek hebben we vaak de bloedwaarden van de nakomelingen van de langlevende families vergeleken met hun partners, die we eigenlijk zien als de groep mensen die de algemene bevolking representeert. De deelnemers uit langlevende families lijken, als groep, gezonde veroudering te weerspiegelen. We hebben gezien dat onder andere iets lagere bloedsuiker spiegels, lagere cholesterol waarden en lagere bloeddruk een rol spelen in gezonde veroudering op middelbare leeftijd. We hebben ook gezien dat wat op middelbare leeftijd gezonde waarden zijn, niet persé ook gezond zijn bij zeer oude mensen. Er is meer onderzoek nodig om volledig te kunnen begrijpen hoe dit precies werkt.

Links naar enkele wetenschappelijke artikelen:

“Waarom begint bij sommige mensen het verouderingsproces pas op veel latere leeftijd, waardoor ze veel langer gezond blijven en ook veel ouder worden? Wat hebben zij dat de meeste van ons niet hebben? Heel interessant om te onderzoeken.”

Eline Slagboom, Hoogleraar Moleculaire Epidemiologie